Verslag Maastricht – Mario Jansens

Maastricht – 5 augustus

Na enkele maanden training en voorbereidingswedstrijden was het eindelijk zover. 5 augustus de IM van Maastricht. Deze wedstrijd had ik 2 jaar geleden al gedaan en wilde deze heel graag nog eens doen om verschillende redenen (niet te ver, gezellige stad, leuke sfeer, aangepast omloop,….). We waren vrijdag al vertrokken richting Valkenburg om ons daar te installeren voor het weekend en wetende dat het fietsgedeelte daar op een paar 100m vandaan passeerde. Zaterdagmiddag, aanmelden en nummer afhalen, eens dat gebeurd hadden we nog rustig een terrasje gedaan om daarna stilletjes aan de fiets en dergelijke naar de wisselzone te brengen, ondertussen hadden we ook al vernomen dat het zwemmen was zonder pak (watertemperatuur 26°) en lap daar ging mijn ambitie om rond de 10u30 binnen te komen. Toen begon ik toch al wel een beetje gezonde stress te voelen zo’n grote wisselzone met zoveel starters dat doe je niet elke week en je wil natuurlijk niet afgaan he 😉 Daarna terug richting Valkenburg om nog rustig te eten en vroeg in bed te kruipen.
Zondag wedstrijddag om 4u30 opstaan, zien dat je genoeg eten binnenpropt en daarna richting wisselzone om alles nog eens na te kijken. Eens dat gebeurt kan je rustig richting start gaan om zo op je ingeschatte zwemtijd plaats te nemen. Vanaf dan begint de stress want vanaf dat punt sta je er alleen voor om stilletjes op schuiven richting water. Eens in water had ik een redelijk gevoel en heb een tempo genomen dat ik moest aankunnen voor deze afstand. Deze afstand had ik zelf nog nooit gezwommen zonder pak dus het afwachten hoe het zou verlopen. Uiteindelijk viel het mee na wat duwen en trekken richting laatste boei en trap en kwam zo op 1u33min uit het water.
Nu de wissel in en zien dat je de juiste zak neemt met je persoonlijke spullen voor het fietsen, eens dat achter de rug begon mijn inhaalrace en had me voorgenomen om rustig te starten maar eens je goed weg bent is het tempo zoeken en zien dat goed blijft drinken en eten. Ik voelde me goed op de fiets en wist dat ik me dan extra moest inhouden omdat ik me anders kon opbranden en later in de wedstrijd de gevolgen daarvan zou ondervinden dus heb ik me ingehouden en toch een redelijk tempo gehouden. Halverwege het fietsen zat ik alleen en zag in de verte fietsers afdraaien en dacht dat het ook atleten waren en de seingever van dienst liet me begaan en heb zo een verkeerde weg ingeslagen, dit had ik toch redelijk snel door en ben na een paar 100m terug gedraaid en heb eens goed geroepen naar die seingever. Nu richting wissel waar ik na 5u14min fietsen in een gemiddelde van net geen 34.5km/u mijn loopschoenen mocht gaan zoeken.
Bij aanvang van het lopen was ik eigenlijk goed gestart en ben beginnen lopen rond een 5min/km echt zonder problemen en na een uurtje begonnen de eerste steken op te komen en heb dan men tempo laten zakken tot zelfs 6m30/km. Het werd effe echt afzien maar dat weet je van te voren wel dat er ergens een moeilijk moment komt en dan is het de kunst van hoe je er mee omgaat, ik heb zo toch wel bijna een uur en half rond gelopen met maagklachten en het was echt zoals ze zeggen een blok op je maag hebben net het gevoel dat je maag blokkeert en helemaal vast zit tot ik uiteindelijk een echte cola dronk met nog een beetje gas degene die Wendy bijhad in haar rugzak. Na het drinken van deze cola kreeg ik terug lucht in men darmen, mijn maag keerde onmiddellijk en kon vanaf toen terug gewoon lopen zonder problemen. Bij het ingaan van de laatste ronde voelde ik me nog en redelijk fris en probeerde nog wat te versnellen en dat lukte  en kon zo nog een paar plaatsen opschuiven. Wat me wel een goed gevoel gaf richting aankomst, eens de 2 laatste bevoorradingsposten gepasseerd, is het in de massa binnen lopen en nog eens voor de laatste keer versnellen op adrenaline. Uiteindelijk ben ik binnengelopen na 4u08min hier had ik gehoopt onder de 4u te kunnen gaan en dat was me niet gelukt, we hebben gelopen in een temperatuur van boven de 30° en dat telt ook wel mee.
Mijn eindtijd was 11u06min over de volle afstand van 4km zwemmen 180km fietsen en 42.2km lopen en werd zo 282e van de 1300 startende deelnemers. Toch tevreden over mijn wedstrijd alleen zonde van die maag die effe vast zat.