Verslag Lommel – Bert Van Bogaert

Bert - LommelLommel – 14 augustus

Mijn eerste kwart van het seizoen. Minder dan 24u na het volbrengen van een matige één achtste wedstrijd in Wuustwezel. Het zou de 5de dag op een rij worden dat de benen op de fiets moesten gas geven. De schouders voelde nog wat stijfjes aan van de dag voordien, maar ik had er wel zin in. De zon scheen, de sfeer zat erin, de focus begon te komen.
Ik deed alles op mijn dooiste gemak en stond nog ruim 15min voor startsignaal met mijn Huub-wetsuit klaar voor de 2de race van het weekend. De watertemperatuur werd gemeten op 19.1°C, zo’n 2 graden minder dan in Wuustwezel. Maar een wezenlijk verschil was er niet echt. Waar er wel een groot verschil was, was tussen de kopzwemmers en mezelf. Goed wetende dat ik zéér behouden had gezwommen, verschoot ik toch van de 3 minuten achterstand op koplopers Adam Lambrechts en Willem Brems. Misschien moest ik maar eens een knaltijd van tijdrit fietsen?
Ook dat zat er vandaag niet in. Het begon al vlak na de wisselzone: voetjes mooi op de tri-schoenen. De rechtervoet schuift er mooi in. Met de linkse heb ik wat moeite en klak… Heb ik plots mijn schoen in mijn hand. Na wat kunst-en vliegwerk kon ik de schoen alsnog aan de voet doen en me opnieuw vastklikken. De benen voelden nog zwaarder aan dan gisteren en ik vond mezelf geen comfortabele positie op de TT. Daarnaast rammelde mijn cassette en had ik geen goed gevoel bij het op-en afschakelen van de voorderailleur. Kortom, tijd voor een check-up…
Als 15de kwam ik van de fiets gelopen met nog maar 1 doel voor ogen: een negatieve split op die 10km. De eerste paar kilometers gingen lekker aan 3:50/km. Maar na kilometer 3 verscheen er plots 3:51/km gemiddeld op m’n Garmin. Ik was dus aan het vertragen terwijl ik nog steeds het gevoel had het tempo goed vast te houden. Niet veel later verscheen dan de 3:52/km gemiddeld over de afgelegde weg. Ik was dus duidelijk aan het vertragen… Gelukkige voor mij en mijn tempo kwam er op dat moment een atleet voorbij gelopen die rond de 3:50 bleef lopen, waardoor ik kon aanpikken en lichtjes kon uitrusten. Na het laatste keerpunt (zo’n 2.5km van de streep) moest ik een klein gaatje van 10m dichtlopen op mijn compagnon. Het tempo ging richting 3:40/km. Dat tempo leek me wel te bevallen en besloot ik maar door te trekken tot aan de streep.
Uiteindelijk kwam ik als 13de (allee als 12de man want ik werd ‘gechickt’) over de streep in een tijd van 2u08m36s. Hopelijk kan ik het zwemmen en fietsen nog wat opkrikken tegen de kwart van Viersel en dan komt mijn seizoen nog wel ‘redelijk’.