Verslag Leuven – Tim Baelus

Na mijn laatste wedstrijd van vorig seizoen, Ironman Italië (waarvan ik geen verslag heb geschreven.. sorry voor de fans!) heb ik in oktober een maandje rust genomen. In november werd er alweer gestart met de voorbereiding van het nieuwe seizoen. Mijn coach, Bert Van Bogaert, legde er meteen de pees op met heel wat meer loopvolume dan vorige jaren en ook in het fietsen tijdens de winter heb ik kwalitatiever getraind, dankzij het alom bekende Zwift platform, wat trainen op de rollen zelfs leuk maakt! Tijdens een paar loopwedstrijden had ik gemerkt dat mijn loopniveau nog wat gestegen was, dus ik was benieuwd of dit er ook in de triatlons uit zou komen.

Op 19 mei stond traditioneel de eerste triatlon van het jaar op het programma. De halve triatlon in Leuven is altijd een leuke wedstrijd, met een parcours dat me wel ligt. Na een stresserende rit van Brussel naar Leuven, waarbij alle straten in Brussel afgesloten bleken te zijn wegens de 20km van Brussel, kwam ik net op tijd in Leuven aan. Als allerlaatste deelnemer kon ik mijn loopschoenen op het Ladeuzeplein zetten en nog net op de allerlaatste bus naar de start springen. Normaal gezien ben ik ruim op voorhand aanwezig om ontspannen de laatste voorbereidingen te kunnen treffen. Door de tijdsdruk was mijn hartslag al serieus gestegen en was een opwarming niet nodig. Uiteindelijk had ik nog 10 minuten reserve voor het startschot werd gegeven.

Om klokslag 11u klonk het fluitsignaal en konden we het koude water in duiken. Ik merkte al snel dat het zwemmen niet meteen vlotte. Hoewel ik mijn loop- en fietsvolume heb opgedreven, is dat van het zwemmen gelijk gebleven. Misschien moet ik daar toch wat meer in investeren. Of in een soepeler wetsuit, waardoor ik mijn armen wat beter kan ronddraaien. Na een ronde begon ik een beetje comfortabeler te zwemmen, maar de koplopers waren al ver weg. Ik heb me in de voeten van Sander Heemeryck gelegd en op zijn tempo het zwemonderdeel afgewerkt. Ik kwam als 10dena 26’47” aan wal. Traditioneel is mijn T1 in Leuven klungelig, en ook deze keer kreeg ik mijn wetsuit niet uit.. Vervolgens ben ik nog tegen een motor van een referee gebotst en kreeg ik mijn schoenen niet aan. Gelukkig ging vanaf hier alles beter. Ik weet dat ik de koplopers niet kan inhalen, dus heb ik mijn eigen tempo gefietst tot er een paar sneller fietsers voorbij kwamen, die ik dan zo lang mogelijk heb proberen te volgen. Jammer genoeg heb ik de groep moeten laten gaan toen ik een banaan aanpakte en aan het opeten was. In de derde ronde kon ik terug aansluiten bij Niels Horsten en Simon De Kort. Later bleef enkel Simon over en konden we het tempo hoog houden door goed samen te werken (op reglementaire afstand uiteraard). Als 12de kwam ik in de wisselzone. Ik wist dat er vooraan heel wat snelle lopers zaten, dus het zou moeilijk worden om nog plaatsen goed te maken.  De eerste ronde heb ik nog wat behouden gelopen, maar vanaf de tweede ronde voelde ik dat het goed zat en heb ik geprobeerd te versnellen, waardoor ik nog wat concurrenten kon inhalen. Als 8ste kwam ik tevreden over de finishlijn. De trainingen deze winter hebben duidelijk hun vruchten afgeworpen. Volgende afspraak is de kwarttriatlon van Meer.