Verslag La Roche & Damme – Niels Horsten

La Roche – 10 september

De triatlon van La Roche is altijd een zeer zware wedstrijd en echt mooi in het centrum van La Roche. Helaas verhuisde deze wedstrijd naar het afgelegen Nisramont door wegenwerken in het centrum. Het fietsparcours bleef wel zeker even zwaar met 3x de beklimming van de Mur de Maboge. We startten ’s morgens en het was nog zeer koud. Gelukkig was het wel droog.
Het begin van het zwemmen ging zeer goed en ik kon even meegaan met de kopgroep. Helaas moest ik hier lossen en dan wordt het verschil steeds groter. Als 9de kwam ik uit het water. Bij het fietsen besloot ik volledig mijn eigen tempo te rijden en te doseren. Op die manier reed ik de beklimmingen in elke ronde op hetzelfde wattage en viel ik absoluut niet stil. Enkel heb ik de indruk dat ik wat veel verlies in de afdalingen en de bochten. Na het fietsen voelde ik me nog goed om te lopen. Ik liep dan ook een zeer degelijk en constant tempo. Enkel was een groot gedeelte van de ronde een echt technische trailrun. Hier was ik niet op voorbereid en ik verloor veel tijd. Ik kan verstaan dat de organisatie van locatie moet wisselen, maar om dan van een oorspronkelijk volledig verhard loopparcours een trailrun te maken, vind ik echt niet kunnen. Trailrun is een heel andere discipline en verschilt net zo veel van lopen als MTB en fietsen op de weg. Als 11de en tevreden kwam ik over de meet. De conditie is nog dik in orde.

Damme – 16 september

De laatste wedstrijd van het seizoen was de halve van Damme. Hier werd ik vorig jaar 4de en ik was ervan overtuigd dat ik beter kon, omdat mijn niveau dit jaar wel gestegen is. Helaas waren de weergoden ons niet goed gezind. Het was echt koud en het regende. Hoewel ik een thermisch onderlijfje, een t-shirt met korte mouwen, een koerstruitje met lange mouwen, een thermovest en een windstopper aan had, was ik reeds bevroren bij het wandelen naar de start.
Kou voor de wedstrijd is al een slecht teken en hierdoor draaide het niet goed in het zwemmen. Eenmaal op de fiets werd het er niet beter op en ik zat echt te trillen op mijn fiets. In het begin probeerde ik nog het beoogde vermogen te trappen, maar ik voelde echt dat het niet ging door de kou. Daarom stapte ik na 1 ronde uit de wedstrijd. De eerste keer in mijn triatloncarrière dat ik een wedstrijd vroegtijdig staak en ik ben hier niet trots op, maar om dan op de tanden te bijten en onderkoeld de wedstrijd af te werken met een ondermaats resultaat als gevolg, zag ik echt niet zitten. Een uur nadien zat ik nog steeds te klappertanden. Dit was de eerste keer dat ik echt koud had in een triatlon, normaal heb ik het altijd te warm.
Als conclusie kan ik hier schrijven dat mijn seizoen zeer geslaagd is met verscheidene top 10 noteringen en een podium op grote wedstrijden en een zeer degelijk Ironmandebuut. Ieder jaar maak ik wel wat progressie en dan blijft het leuk om er hard voor te trainen. Enkel jammer van de laatste wedstrijd. Ik heb wat spijt dat ik zowel La Roche als Damme meegedaan heb, een zware combinatie. Omdat Damme het hoofddoel was, had ik geen uitgebreide tapering voor La Roche en haalde ik misschien net mijn topniveau niet in La Roche en in Damme werd ik verhinderd door weersomstandigheden. Volgend jaar toch iets meer focus op enkele wedstrijden. Beter enkele topwedstrijden dan veel wedstrijden op hoog niveau, maar geen topniveau.