Verslag IM Maastricht – Hein Peeters

Hein - Maastricht (1)Maastricht – 31 juli

31 juli 2016 zou mijn eerste Iron Man worden , niet dat het mijn eerste volledige triatlon is (4de) maar ook ditmaal was ik toch weer benieuwd of ik de eindstreep zou halen.  Voorbereiding was goed verlopen tot een 3 tal weken voor de start , diagnose :   overbelasting van de hamstrings. Enkele bezoekjes bij Dr. Mathieu en de kinesist brachten dit snel in orde. 
Zaterdag : vertrek naar Maastricht met vrouwtje lief en vaste begeleiders Peter & Heidi , hotel ingecheckt,  fiets in wisselzone gedeponeerd,  zakken voor wisseling klaar gemaakt en ’s avonds de beentjes onder tafel voor de laatste pasta van de week. Alles verliep tot mijn grootste verbazing zonder stress, ik had zelfs de indruk dat sommige van mijn begeleiders meer zenuwen hadden dan ik ☺. 9 uur bedtijd en eigenlijk vrij snel ingedommeld. 
Zondag
Ontbijt kwart voor 6 , ontbijtzaal was al leeg  m.a.w alle andere atleten waren reeds vertrokken , geen probleem : ik prefereer een rustig kader voor het ontbijt. Om 6.10 wandelingske naar de start ( wisselzone was maar open tot 6.30 !) . Onderweg kwamen we ook Sam de Bruyn tegen die een beetje aan het loslopen was , ik had met hem en enkele andere  atleten gaan verkennen , hij zag het wel zitten , meldde hij ons …….. ( zou 11ste  eindigen in totaal klassement en ticket voor Hawai binnenhalen ).
Zwemmen
Om 7 uur vertrokken de profs en de bedoeling was dat ieder dan in de wave zou starten overeenkomend met zijn zwemtijd.  Zoals gemeld ” de bedoeling “, maar ondertekende achtte het nodig te starten met de zwemmers onder het uur i.p.v 1.30 uur ……. gevolg : ik schat toch een kleine duizend zwemmers zien gepasseerd te hebben , al of niet over mij. Dit in combinatie met laat ontbijt en stroomopwaarts zwemmen gaf het effect te weeg dat ik de vissen wat extra voedsel heb bezorgd en met een lege maag de oever bereikte in
1 uur 33 minuten , hier was ik al dik tevreden mee. Wisseling gebeurde in ontspannen sfeer , alleen zoektocht naar zak met fietskleding was weer op zijn Peeters  ( ik schat 2 lange minuten met het nodige gevloek).
Hein - Maastricht (2)Fietsen
1ste geplande fietsbevoorrading met Peter verliep niet feilloos  (m.i. slechte plaats : vlak na bocht dus geen zicht op opkomende scheidsrechters!) , slechts een klein broodje met choco mee. 2de bevoorrading ook fout ( niet bereikbaar met auto). Na 70 kilometer 1ste goede bevoorrading,  2 grote pistolets : eentje met kaas en eentje met salami. Duidelijke afspraken werden gemaakt i.v.m de volgende bevoorradingen. De hellingen gingen perfect met de kleine molen en ondanks 2 hevige regenbuien met de nodige windstoten werden de 180 kilometers probleemloos  verteerd in
6 uur 43 minuten.
Lopen
Wisseling gebeurde vlot en vol moed vertrok ik met mijn nieuwe loopschoenen aan de marathon bestaande uit 4 lussen. Na een 500 meters werd ik reeds aangemoedigd door Celine  ( weduwe van mijn goede vriend Mil) en heel haar enthousiaste familieclan  Een eerste teken van faalangst voelde ik opkomen ….. de nieuwe schoenen gaven ook geen prima gevoel. 1ste lus werd wel zonder problemen afgehaspeld maar voeten begonnen steeds meer te gloeien. Na 1ste passage in het centrum zocht ik Peter op ivm wisselen schoeisel, hij had deze andere schoenen bij zich maar wisselen in deze menigte leek me niet raadzaam  ( pakkans scheidsrechters toch vrij groot). Afspraak was dat Peter dit op een andere plaats zou bewerkstelligen ( manier van communiceren naar Peter toe was ook hier voor verbetering vatbaar ( lees geprikkeld , hautain, onsportief , …… ) . Na 15 kilometer was de pijn aan de voeten niet meer te harden ( gloeien ) , een Maastrichtenaar was zo vriendelijk om voor verkoeling te zorgen voor de lopers , ik heb dan even zijn tuinslang mogen lenen en mijn loopschoenen een flinke doop gegeven. Deze verkoeling gaf me terug een goed gevoel en ik wist dat ik binnen enkele kilometers van schoenen zou kunnen wisselen. Vlak voor het binnenlopen van het centrum (19 km. ) stond Peter klaar met andere schoenen . Dit gaf me een perfect gevoel , de faalangst verdween als sneeuw voor de zon en ik heb rest van de marathon zonder echte problemen kunnen uitlopen met steeds hetzelfde stramien :tijdens de vaste  bevoorradingen  rustig wandelen en voldoende drank & reep of gel opnemen. De laatste lus heb ik zelfs nog kunnen genieten van de wedstrijd en denk  hier nog een 50tal lopers gepasseerd te hebben. Tijd marathon :
4 uur 23 min.
Totale eindtijd : 13 uur 3 minuten
Speciale dank aan koach Nick , supporters Jakke  en Erik , vaste begeleiders Peter & Heidi, chauffeur Werner, Celine en heel haar  bende aanverwanten , Tjakkers Jan *2 , Greet, Mia , Inge , Peter en als laatste maar daarom niet minder onbelangrijk ons Elske
Hein - Maastricht (3)