Verslag Hofstade – Sam Van Gerwen

Hofstade – 18 februari

Om de lange periode tussen twee zomerseizoenen te overbruggen, besloot ik om me in te schrijven voor de winterduathlon op het provinciaal domein in Hofstade. Ik startte er vrijwel zonder ambitie aangezien ik nog nooit dergelijk type wedstrijd had meegedaan en ik nog maar twee maanden ervaring heb met fietsen op de mtb. De wedstrijd heeft de volgende afstanden: 3,1 km lopen, gevolgd door 19 km op de mtb en afsluiten met dezelfde 3,1km lopen. Ik koos voor deze wedstrijd met een beperkt aantal kilometers. Moest mijn optreden uitmonden in een totale afgang, dan had ik de garantie dat ik vrij snel vanaf zou zijn. Voor alle zekerheid heb ik de avond voordien, op het jaarlijkse Trille teerfeest, het wat kalmpjes aangedaan (die drie porties kroketten moeten we door de vingers zien).
De ochtend van de wedstrijd wist ik door het gebrek aan ervaring niet welke vestimentaire keuze te maken. Waardoor ik uiteindelijk alles meenam om net voor de start de beslissen wat de juiste combinatie was tussen niet-te-warm en niet-te-koud gekleed. Bij het aanmelden moest ik dan nog constateren dat ik mijn race belt vergeten was (wat is de zomer alweer ver geleden). Zoals vroeger dan maar het nummertje opspelden. Hierna de fietslus rustig verkennen, mtb in de wissel plaatsen en klaar maken voor de start, dit alles onder de eerste echte zonnestralen van het jaar.
De start werd gegeven op het strand, waardoor het vertrek best wel pittig te noemen was. Hierna volgde een lang stuk verharde weg rondom de recreatievijver, om de laatste honderden meters terug op het strand te lopen. Ik liep hier aan een gemiddelde van 3,58 min/km. Hiermee kan ik voor mezelf niet tevreden zijn op zo’n korte afstand. Ik kwam dan ook pas als 58ste de  eerste wissel in. Hier wou ik terugvallen op mijn routine uit de triahtlon, maar moest al snel inzien dat die alweer ver weg zat en ook minder bruikbaar in crossduathlons. Dit resulteerde dat ik bijna 1:30 in de wissel bezig was met een 124ste tijd op 167 deelnemers. Het fietsen op mtb in wedstrijd vond ik een zeer leuke ervaring. Al werd hier ook snel duidelijk dat ik veel ervaring miste. 

Op de technische stukken werd ik langs alle mogelijke kanten voorbij gestoken. Als ik al eens sneller fietste dan de persoon voor mij kon ik er amper voorbij geraken. Af en toe kon ik iemand volgen op de technische stukken om nadien op een makkelijk te berijden stuk er vlotjes van weg te rijden. Mede hierdoor  haalde ik met 54:42 nog een 62ste tijd van alle deelnemers. In de tweede wissel vond ik wel de juiste drive en wisselde ik meer dan 30 seconden sneller. De tweede loop ronde was mijn verval nog 20 seconden vergeleken met de eerste loopronde. Weeral zeker geen toptijd dus. Ik finishte als 59ste en bleef hiermee onder mijn niveau. Vergeleken met de tijden die andere deelnemers in het verleden haalden op weg, zou ik toch wel plaatsen hoger in de uitslag moeten staan. Ik voelde me wel wat gepakt op de ervaring natuurlijk, hopelijk verbeterd dit nog in de toekomst. Desalniettemin heb ik me echt goed geamuseerd op de fiets en zal je mij in de toekomst zeker nog op crossen zien.

📷 dankzij Fourmois Marc