Verslag Gran Canaria – Tim Baelus

Verslag Gran Canaria – 21 april

Eindelijk! Het triatlonseizoen is terug begonnen en dit vroeger dan andere jaren. Op 21 april stond ik aan de start van de non-drafting korte afstand Challenge Gran Canaria over 1.9km zwemmen, 39km fietsen en 10km lopen. Ik had eerder al gepland dat ik een trainingsstage van een week zou houden van 15 tot 23 april, die ons naar Lanzarote en Gran Canaria zou brengen. Ik heb dan maar van de gelegenheid gebruik gemaakt om de wedstrijd in Gran Canaria in te lassen, als intensieve training op het einde van mijn trainingsstage.
Na een massa winderige fiets- en loopkilometers op lanzarote en steile fiets- en loopkilometers op Gran Canaria, met tussendoor een paar mooie zwemtrainingen, stond ik redelijk vermoeid aan de start van de wedstrijd. Er was geen recuperatie voorzien en ik heb vol doorgetraind tot de dag voor de wedstrijd.
De start van de wedstrijd was voor mij niet echt optimaal. Alle deelnemers van de lange afstand vertrokken 5 tot 2 minuten voor ons, wat dus betekende dat ik de volledige 1900m zwemmen mensen heb moeten inhalen. Bovendien had ik het in het golvende zeewater ook moeilijk om de boeien te zien en ben ik redelijk ver de foute richting uit gezwommen. Na 2 rondes zwemmen kwam ik na 30min39 definitief terug aan wal. Een verbazend trage tijd, terwijl ik tijdens de zwemproef een heel goed gevoel had en het leek alsof ik snel aan het zwemmen was. Ik vermoed dus dat de afstand een 200m langer was of dat ik meer ben afgedreven dan ik dacht.
Het fietsen was zwaar. Gran Canaria is gezegend met wegen die nergens plat zijn, dus het volledige fietsparcours bestond uit steil klimmen en steil dalen. Aangezien ik het niet de moeite vond om mijn tijdritfiets mee te nemen, heb ik de wedstrijd op een gewone, gehuurde koersfiets gereden. Op een aantal plaatsen had ik wel liever een aerodynamischere bolide gehad, maar het was nu eenmaal een trainingswedstrijd, dus het maakte niet zoveel uit. Na een paar kilometer had ik een paar voorliggers ingehaald en reed ik op kop van de korte wedstrijd. Even later is één atleet me op zijn dure tijdritfiets voorbijgevlamd. De fietsproef heb ik dus op een tweede plaats afgerond, met nog redelijk frisse benen.
Ondertussen had ik een drietal minuten achterstand op de leider in de race. Snel mijn schoenen aan en dan een enorme steile beklimming uit de wisselzone. Onderweg uiteraard weer de nodige beklimmingen en afdalingen, die het loopparcours lekker pittig maakten. Ik heb mijn tweede plaats nog redelijk eenvoudig kunnen verdedigen, maar ben niet meer dichter gekomen op de winnaar van de race, de Duitser Fabi Eisenlauer. De afsluitende 10km liep ik aan een tempo van 3.40/km, wat niet slecht is, gezien het parcours.
Een tweede plaats op de openingswedstrijd van het seizoen geeft me veel hoop voor de wedstrijden die er nog aan komen, vooral omdat ik het gevoel had dat er nog veel meer in mijn benen zit. Hopelijk gaat dit er uit komen, na een taper-periode voor de eerste test van het seizoen, de halve triatlon van Leuven.