Verslag Eupen – Niels Horsten

Eupen – 7 augustus

BK Eupen, mijn derde halve triatlon van het seizoen. Sinds Aarschot had ik twee weken zeer hard getraind (zeker het fietsen). In het begin van de week voor de wedstrijd had ik zelfs het gevoel dat ik er iets over gegaan was op training. Dus ik besloot de laatste week zeer rustig aan te doen. Dit hielp en op het einde van de week voelde ik me echt sterk.
Tijdens het zwemmen had ik een zeer goed gevoel en het ging vlot. Ik kwam net voor de latere Belgische kampioen uit het water. Dus hem volgen en ik zou zeer dicht eindigen ;). Uiteraard was dit onmogelijk en ik begon er daarom ook niet aan. Oorspronkelijk had ik een zeer goede wissel, maar ik vergat mijn nummer aan te doen en daardoor verloor ik wat tijd doordat ik terug moest.
Ook op de fiets voelde ik me zeer goed. Ik zat in een groepje. In de eerste twee ronden probeerde ik op de hellingen naar voor te rijden en trok ik stevig door om het tempo op te drijven en de concurrenten in moeilijkheden te brengen. Na twee ronden voelde ik me nog steeds goed. Toen kwam onder andere Bart Borghs aansluiten die naar de kop reed. Hierdoor ging het tempo de hoogte in, maar ik kon goed mee. Ik geef toe dat ik misschien ook niet altijd op 10 m reed, maar ik hield zeker meer afstand dan de meeste anderen. Ik weet niet waarom er in Wallonië scheidsrechters rondrijden, ze geven niet eens waarschuwingen. Achteraan een groepje van een man of 8 kwam ik de wisselzone binnen als 22ste, dus t.e.m. plaats 15 zat in mijn groep en een top 20 was zeker haalbaar met een goede loopproef. Dit zou een zeer mooi resultaat zijn.
Het lopen besliste hier echter anders over. Hier verloor ik plaatsen. Na 2 van de 3 ronden liep ik nog wel op de 27ste plaats, dus een top 30 zat er nog wel in. Maar de laatste ronde ging het niet meer en de laatste kilometers kwamen er nog veel atleten voorbij. Hierdoor eindigde ik 36ste.
Na de wedstrijd zelf was ik wel ontgoocheld, want het zag er allemaal goed uit na het fietsen. Achteraf kan ik het wel wat meer plaatsen. Ik heb enorm hard gefietst op een geaccidenteerd parcours. Hier komt nog eens bij dat ik een aantal keer wat gaten dichtgereden heb en de kop genomen heb en ik probeerde altijd voldoende afstand te houden. Hierdoor heb ik te veel krachten verloren om nog goed te lopen. Het lopen was toch nog beter dan vorig jaar, terwijl vooral de laatste ronde zeer traag was.
De conclusie is dat ik nog moeilijkheden heb om goed te lopen als ik een snelle fietsproef afgelegd heb, hoewel ik zeker niet het gevoel had dat ik te veel in het rood gegaan was op de fiets. Ik voelde me wel duidelijk beter op de fiets dan de wedstrijden hiervoor. Dus de zware fietstrainingen hebben zeker hun werk gedaan.