Verslag Etten-Leur – Sam Van Gerwen

Etten-Leur – 29 oktober

Op 29 oktober trok ik naar het Nederlands Etten-Leur om er deel te nemen aan de halve marathon. Na een periode van rust in september is deze wedstrijd voor mij al 3 jaar op rij, de start van een kort winter seizoen met enkele loopwedstrijden.
Sinds de eerste keer dat ik hier deelnam was ik verkocht voor deze wedstrijd. Laag inschrijvingsgeld, strakke organisatie, genoeg parkeermogelijkheden en een goed beloopbaar parcours met vele lange recht stukken, brede wegen en biljart gladde beton waar wij als Belgen zo jaloers op zijn. Een lage brug en een rotonde vormen de moeilijkste obstakels in het parcours. Bovendien is het deelnemersaantal (+/- 950) klein genoeg zodat er niet gestart hoeft te worden in waves, geen hielen trappen en slalommen in de eerste twee kilometers dus. Anderzijds is het  deelnemersveld wel groot genoeg om nooit alleen te moeten lopen. Ideale condities om PR’s te verbeteren.
Ik startte zonder specifieke ambitie maar wilde natuurlijk wel het maximale uit mezelf halen. Al snel na de start had ik een goed loop tempo gevonden. Na 4km werd er rond mij een groep gevormd van ongeveer 10 man die aan 4:12 min/km. Misschien net te snel voor mij alleen, maar met enkele gangmakers lukte het wel te blijven volgen. Het nadeel was hierdoor wel dat ik achteraan de groep hing en de eerste bevoorrading miste. Gelukkig zijn die Nederlanders zo joviaal om steeds meerdere bekertjes drank aan te nemen en vervolgens aan de groep waarin je loopt uit te delen.
Aan kilometer 7 zakte het tempo in de groep naar 4:14 min/km, waardoor er enkelen stilletjes wegliepen aangezien zij wel het voorgaande tempo aanhielden. Ik besloot dan maar op aanraden, om met een korte inspanning naar snellere groep te lopen. Hier bleef ik bij tot kilometer 18, waar er opnieuw door iedereen in de groep versneld werd zodat het vanaf dan ieder voor zich was. Wetende dat er voor mij een toptijd inzat heb ik geprobeerd niet alsnog te verzwakken. Met een snelle laatste kilometer liep ik met een eindtijd van 1 uur 29’ 14” over finish. Na 4 jaar proberen eindelijk eens dat  PR met 3 minuten verbeterd en voor de eerste keer onder de mentale grens van 1 uur 30’ kunnen gaan. De winter is nu alreeds geslaagd.