Verslag Brasschaat – Tim Baelus

Tim - brasschaatBrasschaat – 26 juni

Aangezien finishen in de Ironman van Zürich mijn hoofddoel is voor dit jaar en ik tot voor kort nog geen enkele wedstrijd langer dan een kwarttriatlon had gedaan, leek het me nuttig om in de voorbereiding een paar langere wedstrijden op te nemen. Mijn vorige wedstrijd was de triatlon in Bilzen, waarvan je het verslag eerder al kon lezen. Afgelopen zondag stond de halve triatlon van Brasschaat op het programma.
Tot 30 minuten voor de start zag het er naar uit dat het weer nogal ging meevallen. Als er iets is waar ik tegen op zie, dan is het een wedstrijd afwerken in koude en regen. Helaas, toen we gezellig met z’n allen (gelukkig droog onder de brug) klaar stonden voor de start barstte er een onweer los, het gevolg was dat de start met 45 minuten werd uitgesteld. Ik begon het koud te krijgen, hoewel ik toch een wetsuit aanhad… Ik had al geen zin meer in de wedstrijd. Toen we uiteindelijk konden starten, ontdekte ik dat de temperatuur van het water eigenlijk best meeviel. Ik kreeg al terug wat meer zin.
De start van het zwemmen was niet al te chaotisch. Ik probeerde een goed groepje te vinden, maar kon net niet aansluiten bij mijn voorligger. Ik heb de 1900m dus grotendeels alleen afgewerkt. Jammer genoeg zonder een al te goed gevoel. Onderweg nog een klein oponthoud bij een kayak: de groep voor me mocht een kortere weg nemen langs de linkerkant van de waterskispringplank, ik moest rechts. Ik probeerde te discussiëren met de kayakker, maar daar zou ik te veel tijd mee verliezen. Zwijgen en doorzwemmen dus.  Na 26 minuten en 1 seconde kwam ik als 15de aan de kant. Het zwemmen moet toch nog iets beter.
Ondertussen was het nog altijd zwaar aan het regenen. Dankzij het warme water had ik gelukkig geen kou en kon ik beginnen aan de 93km fietsen. Als snel zat hardrijden Bart Schrooyen in mijn zog, wat me uitstekend voor mijn wedstrijd, helaas heeft hij de eerste 45km afwachtend gereden en mij het kopwerk laten doen. Hierna nam hij in het centrum van Brasschaat 5km over (een echte crowdpleaser ;)) en raapten we nog een atleet op. Al snel ging het weer te traag en heb ik me weer de kop op laten dringen. Rond 60km kwam er dan een groot peloton voorbij dat het niet al te nauw nam met de stayerregels (1m afstand is toch voldoende, niet?) en uiteraard was er in geen velden of wegen een scheidsrechter te bekennen. Ik hield me netjes op de reglementaire afstand, maar het is frustrerend om te zien dat je tegenstanders dat niet doen. Op 10km van het einde daagde er toch een scheidsrechter op en werden er wat blauwe kaarten uitgedeeld, die er voor zorgden dat alles wat eerlijker ging verlopen.
Ik kwam rond de 13de plaats de wisselzone binnen, waar ik op mijn gemak sokken en schoenen aandeed om dan aan de afsluitende 20km te beginnen. Ik vond meteen een goed ritme en heb geprobeerd om de hele 20km op de glibberige en modderige bospaadjes hetzelfde tempo te lopen, rond 4’00/km. Dit ging goed tijdens de eerste twee ronden. In de derde ronde een heel licht verval en in de laatste ronde nog een beetje trager. Uiteindelijk de 20km afgewerkt aan 4’06/km. 
Als 10de kwam ik over de streep, een prestatie waar ik zeker tevreden mee ben.