Verslag Brasschaat – Tim Baelus

Brasscchaat – 30 juni

Op 30 juni was het weer tijd voor mijn favoriete triatlon van het jaar, de Parktriatlon van Brasschaat. In tegenstelling tot voorgaande jaren was het dit keer geen halve triatlon, maar een 1/3 triatlon, met 1600m zwemmen, 65km fietsen en 16km lopen.

Dankzij de hoge temperaturen van de voorgaande dagen en het ondiepe water in de E10-plas, was het water 24,7°, waardoor wetsuits niet toegelaten waren. Het was voor mij al meer dan 2 jaar geleden dat ik nog een triatlon zonder wetsuit had gedaan, dus ik was benieuwd of ik nog kon zwemmen zonder wetsuit.

Foto’s: Chris Hofkens

Ik merkte al snel dat mijn armen iets vlotter ronddraaiden dan wanneer ik met wetsuit moest zwemmen. Ik had ook de indruk dat ik beter mijn tempo hoog kon houden en dat ik in het tweede deel van de wedstrijd veel meer op mijn gemak was, wat agressiever kon meezwemmen en het tempo hoog kon houden. Na net geen 20 minuten kwam ik aan wal, dus ik vermoed dat de afstand net iets korter dan 1600m geweest zal zijn. Aangezien we onder een brug moesten starten kreeg mijn horloge geen GPS-signaal en kon ik de afstand dus ook niet meten.

Mijn wissel was relatief traag, omdat ik mijn zwembril en badmuts heel nauwgezet in mijn zak wou steken (want in meer ben ik bril en badmuts kwijt geraakt). Het duurde iets langer omdat ik de zak ondersteboven had gelegd en de opening niet kon vinden. Eenmaal alles opgeborgen kon ik snel op de fiets springen. Ik zag in de verte Bart Schrooyen rijden en heb de eerste kilometers alles gegeven om het gat te dichten.

Jammer genoeg heb ik het gat weer laten vallen toen een fietser van een trio-ploeg en Ben De Wolf voorbij kwamen. Hierdoor kwam ik alleen te zitten en heb ik de rest van de fietsproef op mijn eentje moeten afwerken. Een gemiddelde van 40.2 km/u is niet slecht, maar ik had toch wat harder moeten fietsen om mee te zijn. De voorbije twee weken waren redelijk zware trainingsweken, en was ik ook een beetje ziek. Misschien ontbrak het daarom wat aan kracht in de benen.

Foto’s: Chris Hofkens

Als 8ste kwam ik in de wisselzone, waar ik ook weer relatief traag gewisseld ben, omdat ik mijn sokken wou aandoen. Het lopen ging goed en tijdens de hele loopproef kon ik een gelijkmatig tempo aanhouden. Uiteindelijk kwam ik als 7deover de finishlijn. Op een goede dag had ik hier 5de moeten zijn, maar toch ben ik relatief tevreden met het resultaat.

Volgende wedstrijd is de 1/4de triatlon van Kapelle-Op-Den-Bos.