Verslag Brasschaat – Tim Baelus

Brasschaat – 24 juni

De triatlon van Brasschaat is mijn favoriete wedstrijd van het jaar. Vooral het lopen in het park van Brasschaat ligt me heel goed en ik heb er de voorbije jaren dan ook al mooie prestaties kunnen neerzetten. De week voor de wedstrijd voelde ik me heel sterk op training. Ik ben dan ook vol vertrouwen naar Brasschaat afgezakt. Een snelle blik op de deelnemerslijst leerde me dat een top 5 haalbaar moest zijn. Het doel was dan ook om een top 5 notering te behalen, liefst gecombineerd met snelle tijden in de drie onderdelen.
Het zwemonderdeel verliep redelijk goed. Bij de start geraakte ik een beetje ingesloten en had wat moeite om mijn eigen weg te vinden. De volledige 1900m heb ik in een groepje gelegen, waardoor ik niet echt vrije baan had. Ik zwem liever op mijn eentje, zonder mensen in de buurt, om zo minder energie te verspillen met het ontwijken van armen, benen en andere lichaamsdelen. Ik legde de 1900m af in 25’47”, wat toch 37 seconden trager is dan vorig jaar.. Toen had ik wel vrije baan en kon ik mijn eigen tempo zwemmen. Als 7de kon ik aan het fietsen beginnen.
Het fietsonderdeel was gelukkig aangepast tegenover vorig jaar. Vorig jaar was het vooral draaien en keren, dit jaar was het vooral rechtdoor en heel hard stampen. De wind waaide matig, er was een lekker zonnetje, maar toch niet te warm. Kortom, ideale omstandigheden. Ik kon een paar kilometer mijn eigen tempo rijden, tot Bart Schrooyen voorbij kwam gevlamd. Gelukkig had ik goede benen en kon ik aanklampen. Ik heb de rest van de 85km op reglementaire afstand van hem gereden. In de laatste ronde kreeg hij het een beetje op zijn heupen en heeft hij me naar de kop gedrongen, maar hij had al snel door dat ik een zwakke fietser ben en nam dus over. De 85km legde ik af aan gemiddeld 40km/uur, wat voor mij een zeer sterk fietsnummer is. Bovendien had ik de 7de fietstijd algemeen. Hier kan ik dus heel tevreden mee zijn.
Als 6de begon ik aan de afsluitende 20km in het prachtige park van Brasschaat. Wat mij betreft is dit het mooiste loopparcours van alle triatlons in België. Er moesten vier rondjes afgelegd worden door de prachtige schaduwrijke dreven van het park. Tot mijn verbazing liep ik de eerste kilometers iets sneller dan ik gewend ben op deze afstand. Ik had schrik dat ik misschien iets te snel aan het lopen zou zijn, maar gelukkig kon ik het tempo volhouden. Bart Schrooyen liep van me weg, maar onderweg kon ik Adam Lambrechts nog inhalen. Ik deed 1u16 over de 20km, aan een tempo van 3’48”/km, weer een 2 minuten sneller dan vorig jaar. Als 5de kwam ik tevreden over de finish.
Tot slot nog mijn complimenten voor de organisatie. Wat mij betreft is dit, met dit aangepaste fietsparcours, één van de best georganiseerde triatlons in België, met heel veel sfeer in het park van Brasschaat. Het is dan ook jammer dat deze wedstrijd het dit jaar moeilijk had om deelnemers aan te trekken. De afwezigen hadden ongelijk.

📷 dankzij Ann Denayer