Verslag BK Gullegem – Bert Van Bogaert

Bert - GullegemGullegem – 12 juni

Op zondagochtend 6.00u stond ik klaar voor vertrek richting het verre West-Vlaanderen. Samen met Lars Baeyens ging ik in Gullegem een ‘sprintje’ trekken. Ik had er wel goesting in, niet om te presteren, maar om er voor mezelf een stevige training van te maken. Stress voor de wedstrijd was er dus compleet niet.
Omstreeks 9.40u werd het startschot gegeven met jawel, Bert Van Bogaert mooi tussen de startboeien en de rest van het pak 10 tot 15m verderop. Ondertussen had ik toch al lang moeten weten dat er niemand een zier omgeeft of je nu aan de startlijn of 25m verderop start…
Achja, dit wil dus zeggen dat ik niet IN de ‘wasmachine’ zat, maar er nog naartoe moest zwemmen. Bij de eerste boei, zo’n 150m verderop, was ik volledig opgegaan in ‘de was’. Trekken en duwen hoort erbij, maar toch vinden sommige atleten het nodig om bij het nemen van een bocht concurrenten kopje onder te duwen. Dit mocht ik dan eveneens aan den lijve ondervinden. Ondertussen kwam ‘de was’ wat op zijn rek en vielen er enkele gaatjes, hierdoor kon ik weer wat tempo maken. Uiteindelijk kwam ik dan als 33ste op het strandje aan met een tijd van 9m12s.
Na een trage wissel kon ik in de achtervolging gaan op een groepje van 2. Eens dat ik in dit groepje zat, kon ik het werk alleen beginnen opknappen. Solo fietsen is dus niet echt iets voor mij, dus evenmin een groepje op sleeptouw nemen. Na 2,75 km kwam dan een grotere groep met ondermeer Paul Embrechts (TK) en Brecht Reynders (LT) het tempo opkrikken. Niet veel later was de grote groep van zo’n 20 man al opgesplitst in een 3 kleinere groepjes door het betere bochtwerk van Paul. Uiteraard zat ik weer in het laatste groepje… Uiteindelijk kon ik er voor zorgen dat de groepjes konden samensmelten. Er werd nooit echt goed rondgedraaid, maar toch kwamen we dichter op de voorliggende groep met Lars. Op zo’n 3 km viel het weer stil. Ik wou naar de kop om Brecht en Paul te versterken maar werd afgestopt door een oudere atleet. Op dat moment heb ik voor mezelf beslist dat dit BK voor mij een doorgedreven training moest zijn en dat er nog wel wat jus in de benen zat en reed ik, mogelijks iets te impulsief, weg van de groep. Goed wetende dat er enkele atleten dit niet in dank zouden afnemen. Ver kwam ik niet want zo’n 2.5km later werd ik terug gegrepen.
In de wisselzone schoven mijn schoenen maar moeizaam over mijn voeten, maar ik kon met de opgestapelde lactaat in mijn benen toch een poging doen om te kijken wat mijn lichaam kon verteren tijdens het lopen. Al bij al kon ik nog een degelijk tempo lopen.
Uiteindelijk werd ik 37ste in 1u 04m 32s, zo’n 1min 07s trager dan Lars (31ste).
Globaal mag ik tevreden zijn over dit BK. Zwemmen is op dit moment nog een pijnpunt en in het lopen mag het tempo nog iets hoger komen te liggen. Volgende week 70.3 IM Luxemburg om nadien af te zakken naar de 1/8ste in Brasschaat.