Verslag Bilzen – Tim Baelus

Tim - BilzenBilzen – 15 mei

Afgelopen zondag stond voor mij de 111 triatlon van Bilzen op het programma. Wie me een beetje kent, weet dat dit format met 1 kilometer zwemmen, 100 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen absoluut niets voor mij is. Het fietsen is en blijft mijn zwakste onderdeel en een goede prestatie in dergelijke veredelde tijdrit is dan ook uitgesloten. De belangrijkste reden om deel te nemen aan deze wedstrijd was dan ook om eens een langere wedstrijd te doen in voorbereiding op Ironman Zürich en hieruit te leren.
Samen met een 400-tal andere atleten sprong ik op 13u33 het water in om 1 kilomter te zwemmen. De startrij was heel breed, waardoor er voor iedereen voldoende plaats was en er geen gevecht plaats vond bij de start. Ik kon mijn eigen weg en tempo kiezen en kon mijn 1000m dan ook op een comfortabele manier afwerken. Ik mis duidelijk nog wat snelheid, maar dit kan verklaard worden door het gebrek aan zwemtrainingen. Met een 16de zwemtijd mag ik toch tevreden zijn.
Dan was het tijd voor de (voor mij) gevreesde 100km op de fiets. Ik heb op wedstrijd nog nooit verder dan 45km gefietst, dus het was afwachten hoe ik het er vanaf zou brengen. Ik heb mijn eigen tempo gezocht en gevonden, maar al snel zoefden de eerste snelle fietsers me voorbij. De hele wedstrijd ben ik door veel snellere fietsers voorbij gesneld, wat waarschijnlijk verklaart waarom ik hier nu me een verkoudheid zit. Op de stukken rugwind kon ik redelijk veel snelheid ontwikkelen, maar mijn concurrenten konden nog wat meer snelheid ontwikkelen. Op de stukken wind op kon ik redelijk goed doortrappen, maar mijn concurrenten konden veel harder doortrappen. Achteraf bekeken had ik op bepaalde momenten iets agressiever moeten rijden en mee moeten aanpikken bij voorbijrijdende groepjes en af en toe iets harder moeten afzien, om zo te kunnen profiteren van de slipstream van de concurrenten (ook al was de drafting zone 15m, toch merk je dit nog, zeker bij wind op kop). Het belangrijkste doel van deze wedstrijd, bijleren over wat het inhoudt om een lange fietsproef te moeten doen, is dus gelukt.
Ik begon in 55ste positie aan het lopen en ik had al meteen een goed gevoel. Mijn loopconditie zit goed (afgelopen vrijdag had ik onverwacht ook nog een loopwedstrijd gewonnen), maar ik had een beetje last van mijn linkervoet. Het was dus afwachten of ik de 10km zou kunnen volhouden. Dit lukte verbazend goed en ik kon de 10km afhaspelen aan een gemiddelde snelheid van 3’41/km, zonder echt diep te moeten gaan.
Uiteindelijk kwam ik als 30ste over de streep. Met een 16de zwemtijd, 55ste fietstijd en 11de looptijd is het duidelijk waar ik de komende twee maanden nog het hardst aan zal moeten werken in voorbereiding op IM Zurich.