Verslag Beernem – Bert Van Bogaert

Beernem – 10 juni

Doorheen de jaren ben ik al op verschillende plaatsen gestart in de regio Kempen. Nu ik eerder centraal in het Belgische land woon, wou ik wel eens proeven van triatlons verder weg. Mijn oog was gevallen op een kwarttriatlon in Beernem; lijnrecht zwemmen, vlak fietsparcours en uitdagen loopparcours. En dit alles op een uurtje rijden van Leuven, ideale triatlon dus. Bij het inschrijven viel op dat dit niet zomaar een wedstrijdje was, daar er verschillende waves werden georganiseerd. Eerste dilemma: schrijf ik me in bij de “pro’s” of toch maar de “Heren met licentie”? Gezien mijn minder grote trainingsvolumes ging ik voor optie 2…
Op de dag van de wedstrijd was ik benieuwd naar de organisatie van een triatlon in West-Vlaanderen. Ik moet zeggen alles was er netjes voorbereid, veel vrijwilligers en een toffe sfeer. Ik startte in wave 3 bij de “Heren met licentie” zonder echte ambitie. Na Leuven (een halve) is een kwart een stuk korter en dus ook beter te doen. Na het startsignaal ging ik vrij snel naar de koppositie van het peloton van gele badmutsen om jacht te maken op de wave voor ons, de groene badmutsen… Zo’n 300m verderop merkte ik 2 aanstormende gele mutsen, waardoor ik mijn polepositie wijselijk heb afgestaan om met comfortabel in de voeten te nestelen. Halverwege de zwembeurt begonnen we de eerste groene mutsen op te rapen. Uiteindelijk kwam ik, na een klein gevecht met de trap, in een tijd van 11m41s aan wal. Hiermee had ik de 14de tijd van alle 391 deelnemers. Met een snelle wissel begon ik aan de 42km biljart vlakke wegen tussen de velden.
Het fietsonderdeel, traditioneel niet mijn sterkste onderdeel, ging in het begin zeer goed. Maar ik kon mijn vooropgestelde wattages niet echt goed trappen. Er ontbrak me aan power in de benen. Doordat er 3 waves voor mij waren vertrokken (de groene, de zwarte en de verschillende kleuren van de dameswave), kon ik altijd naar iemand toerijden. Veel controle was er niet echt, maar de meeste atleten probeerden toch sportief op zo’n 10m te blijven. 3 rondjes werden er in totaal afgelegd om uiteindelijk 42km af te klokken op 1u08m29s, omgerekend zo’n 37.2km/u gemiddeld.
Tijdens het looponderdeel was er veel sfeer. Na een dikke kilometer liepen we voor de eerste keer tussen enkele bomen, gevolgd door een lang stuk op weg om dan nog een kleine slalom te doen in een bos en dan opnieuw de weg naar finish te zoeken. Tijdens het lopen kon ik nog enkele atleten oprapen door een goed gelijkmatig tempo aan te houden. In ronde 2 kreeg ik het even moeilijk eb zakte mijn tempo zo’n 20s per km aan kilometer 7.5 (bij het ingaan van het bos). Daar werd alles op een lint getrokken over een smal stukje, waardoor inhalen wel net ging maar ik had niet veel zin om mijn enkels te bezeren. 38m33s had ik nodig om net iets minder dan 10 km af te ronden.
Alles samen kwam ik net tekort om de kwarttriatlon onder de 2u uit te doen, ik had net 1 minuutje langer nodig. Het was een leuke wedstrijd met veel sfeer en mits goede fietsbenen (dus wat meer trainingskilometers) een razendsnelle race. De volgende die gepland staat is de 1/3 Cave-triatlon, helemaal aan de andere kant van Vlaanderen, maar eveneens een uurtje van Leuven 😊.

📷 dankzij picturesbyjeske