Verslag Balen – Bert Van Bogaert

bert-balenBalen – 4 september

Terwijl de meeste triatleten zichzelf gingen bewijzen in Mechelen, koos ik voor de kleinere wedstrijd in Balen. Op weg naar daar kregen we nog enkele fikse buien over ons hoofd en ook aangekomen op de wedstrijdlocatie viel er heel wat water uit de lucht. Als bij wonder trok de hemel helemaal open zo’n half uurtje voor de start, de zon zou heel 1/8ste triatlon blijven schijnen.
Het water liet een wetsuit toe, dus koos ik om ook met een te zwemmen. Na het startschot nestelde ik mezelf in eerst positie tot aan de eerste boei, op de terugweg naar zwemuitgang werd ik nog voorbije gezwommen door een snelle zwemmer. Als 2de klom ik op de kant, maar de wissel verliep niet van een leien dakje. Toen ik me ontdaan had van de wetsuit, had deze zich “vacuüm” gezogen aan mijn voet waardoor ik weer enkele seconde verloor. Hierdoor kon Laurence Verluyten als eerste op de fiets springen. Ikzelf vormde samen met Lukas Van Deynze en Robbe Janssens het achtervolgende groepje.
Er stond een stevige wind, waardoor het tempo niet meteen zeer hoog lag. In de bochten moesten de fietsen door korte windstoten soms onder controle worden gehouden. Na een rondje kwam de snelste fietser van het pak ons voorbij en zette zijn jacht richting Laurence verder. Zijn tempo lag wat te hoog, waardoor ik besloot in het achtervolgende groepje te blijven zitten. Bij het ingaan van de laatste 3 km (terugweg langs het kanaal) besloot ik om even aan te zetten, vrij snel zat ik op de kop van de groep. Hierdoor kon ik als 3de de wisselzone binnengaan.
Met een snelle wissel kon ik eveneens een 3de plaats behouden, jammer genoeg was Lukas duidelijk een sterkere loper als mezelf en nam na 100m resoluut die derde stek in handen. Hoewel ik het tempo de eerste 3 km hoog kon houden (rondetempo 3:38) begon ik krampen te krijgen in de kuiten. Vermoedelijk zat het vele trappenwerk van een verhuis nog in de benen. Die laatste 3 km kon ik nog maar met moeite de ademhaling afstemmen op mijn loopritme en kwamen de eerste steken op. Na een tijd werden de steken zo hevig dat ik het hoge tempo moest laten zakken. Uiteindelijk finishte ik als 5de (3de H24) in een tijd van 1u09m26.
Daarna mochten we van de organisatie nog zo’n dikke 2.5u wachten op het podium… Het meest lollige (allee eigenlijk niet zo lollig…) van de zaak was dat alle atleten al vertrokken waren, maar na het eerste podium wou de organisatie de podia nog even uitstellen omdat nog niet alle atleten gewassen waren. Na ondertussen meermaals wortel te hebben geschoten, mocht ik alsnog op het podium voor welgeteld 1 kleine zonnebloem. Misschien dat ze de volgende keer gewoon onmiddellijk de prijsuitreiking doen, als er zich dan een probleem voordoet met de voorlopige uitslag, dan zullen ze wel niet komen klagen omdat ze geen zonnebloem hebben gekregen.
Al bij al ben ik vrij tevreden over mijn wedstrijd, doch had ik veel liever sneller de benen in de zetel kunnen leggen.