Verslag Almere – Mario Jansens

Almere – 9 september   

Almere, de wedstrijd waar ik toch wel al een dikke twee maanden redelijk intensief mee bezig was en nu was het zover. Aan mijn conditie moest ik niet twijfelen die was er, maar op laatste van zo’n voorbereiding begin je soms toch te twijfelen, ben ik er wel klaar voor of niet, die vraag heb ik me voortdurend gesteld. Misschien kwam dit door dat de laatste weken de trainingen door omstandigheden niet uitkwamen zoals ik gewild had. Maar ik haalde toch wel mijn trainingsuren dus ik hoefde me geen zorgen te maken. Zo waren we vrijdagmorgen vertrokken richting Almere om me aan te melden voor de wedstrijd die zaterdag plaats vond, voordien was er een briefing die we ook wel wilde horen zodat we van tevoren toch wel wisten wat deze wedstrijd inhield. Al goed dat we dit gedaan hadden want zo kwamen we toch een paar puntjes te weten die toch wel van belang waren tijdens de wedstrijd. Eens dat allemaal achter de rug was het tijd om de fiets en de rest van het materiaal naar de wisselzone te brengen, deze wisselzone was wel dik in orde zo stonden de fietsen buiten en hingen de kleren en schoenen netjes in een overdekte parking, wel een beetje krap maar plaats genoeg. Nu op naar ons slaapplaats deze was zo’n half uurtje verder in Zeewolde. De avond voor de wedstrijd hebben we goed wat pasta gegeten en heb ik toch wel voldoende rust genomen, zo lag ik al om 9u in bed om er tegen 5u terug uit te komen. Goed geslapen en lag tegen half 5 al klaar wakker in bed en met veel zin om er aan te beginnen. Zo heb ik toch nog tot 5u blijven liggen om rustig men ontbijt te nemen. Nu begon het toch wel, de stress nam beetje bij beetje toe en het was buiten nog steeds aan het regenen met behoorlijk wat wind, dus echt niet aangenaam om te starten. Drinkbussen klaar, eten mee en richting wisselzone om alles nog eens te controleren, alles was nog in orde en de wedstrijd kon beginnen.
Almere-Amsterdam is een LD wedstrijd met volgende afstanden 3.8 km zwemmen, 180km fietsen en 42 km lopen. Voor deze zwemstart had ik al een paar weken stress om dat het een gezamenlijke start was met zo’n 700 atleten samen het water in schrikt toch wel een beetje af eens het startschot gegeven was viel het goed mee tot aan de eerste boei dat was echt een trechter en ik zat er midden in, zo hebben ze me 1x overzwommen dus echt kopje onder en een paar klappen verkocht, zal er zelf ook wel een paar hebben uitgedeeld ;-)). Eens daar doorheen had ik me opzij het peloton gelegd om rustig mijn 2 ronden te zwemmen en dat lukte vrij goed heb geen last meer gehad tot de laatste 200m, daar kwam alles terug bij mekaar en heb me hier goed kunnen verweren, zo kwam ik op 1u05min uit het water en was hier echt wel tevreden mee. Op naar de wissel om me klaar te maken voor de 180 km fietsen.
Het was nog steeds niet gestopt met regenen en de wind was nog aangewakkerd dus het beloofde een zware tocht te worden. Tot en met aan de dijk was het zeker niet wind mee en het eerste stuk op de dijk was er behoorlijk wat zijwind tot we een bocht maakte en zo de wind toch meekregen, hier werd het tijd om snelheid te maken en jezelf te voorzien van eten en drinken terwijl je tegen een dikke 45km/u reed wetende dat je nog terug moest en deze toer van 90km 2x moest afleggen. Eens aan het keerpunt zakte de snelheid direct en was het trappen om er toch nog een behoorlijk tempo in te houden en dat lukte vrij goed zelfs in de 2e fietsronde heb ik geen probleem gekend zo legde ik deze 180 km af in 5u02min (36km/u).
Nu op naar 42km lopen wetende dat daar de wedstrijd echt begint hier vallen dus de echte klappen in een volle triatlon en ik begon er echt met zin aan, en startte vrij goed met een tempo dat ik normaal moet aankunnen zo kreeg ik in ronde 2 van de 6 af te leggen ronden een klein dipje en heb er me toch kunnen overzetten door men tempo wat aan te passen in ronde 4 begon ik steken te krijgen in men buik maar heb doorgebeten en heb deze 42 km uitgelopen, heb de laatste km terug kunnen versnellen wat ik misschien toch wat vroeger had moeten doen, maar ik had echt schrik om de man met de hamer tegen te komen want ik voelde me bij aankomst nog goed en kwam binnen met een looptijd van 4u 12min (tegen 10km/u).

Zo legde ik mijn volledige triatlon af in een eindtijd van 10u32min en werd 169e in het algemeen (700startende) en 21e h45 van de 110.  
Nu volop naar de Hel van Kasterlee.