Verslag 70.3 IM Luxembourg – Bert Van Bogaert

Remich – 18 juni

Bert - Remich(2)Voor de volgende uitdaging trokken we naar Remich in Luxembourg. De plaats waar ieder jaar de 70.3 IRONMAN van Luxembourg wordt georganiseerd. Jammer genoeg werd door de overvloedige regenval het zwemmen afgelast. De stroming van de Moselle was te sterk en de waterkwaliteit te slecht. Dus werd de 90km fietsen en 21.1km lopen voorafgegaan door een 5km lopen.

Vrijdag werd om 14.00u een uitgebreide briefing gehouden. Een briefing waar zowat iedereen aanwezig was. Ook de commentator was dit opgevallen, maar misschien niet onlogisch want iedereen wou weten hoe we juist van start gingen gaan met het lopen… De loopstart zou net als het zwemmen een ‘rollende start’ worden. Dus iedereen moest zichzelf inschatten, het juiste tijdvakje kiezen en dan per 5 vertrekken. Daarnaast waren er nog enkele ‘gevaarlijke’ punten op het fietsparcours. Verder was het belangrijk de chip niet te vergeten, want “no chip = no timing”.
Na de briefing werd alles mooi in gereedheid gebracht. Fietske gans geprepareerd, mijn fiets- en loopspullen werden in de respectievelijke zak gestoken en om 16.15u werd alles weggezet in de wisselzone. Klaar! We konden richting hotel vertrekken om ons te beginnen focussen op de wedstrijd van zaterdag.
Of was ik toch iets vergeten? In de auto ging ik in mijn hoofd de checklist nog eens af: fietsplaats, bandendruk, helm, aantal drinkbussen, 2 paar loopschoenen, positie van de materiaalzakken, nummer aan de borstband, trisuit én mijn chip… De chip die ik dus niet om de pols, de enkel of eender waar bij mij had. Kon ik dus terug naar de wisselzone om mijn chip te gaan halen, want “no chip = no timing”…
Daags nadien konden we met chip en al vertrekken richting de wedstrijd. Een laatste keer de wisselzone binnen om het materiaal aan een laatste controle te onderwerpen. Warm was het niet echt en de zon kon door het dikke wolkenpak er niet veel verandering in brengen. Met licht kippenvel stond ik aan de start samen met ± 1900 andere atleten, waarvan ongeveer de helft zichzelf had ingeschat in het vakje “20 min” voor 5 km lopen. Op het fluitsignaal begon mijn wedstrijd en 2m verderop begon de tijd te lopen. Ik wou voor mezelf een degelijke 5 km lopen zonder in het rood te gaan, een tempo van 3.50/km leek me een goede start voor de 90km fietsen. Ik liep van het ene groepje naar het andere en pas na 15min lopen liep het eerste zweetdruppeltje over mijn voorhoofd. Na 5.8 km zette ik voet in T1, er waren toen 21m47s verstreken. Bij binnenkomst maakte ik handig gebruik van een dixie om een korte pit-stop te houden vooraleer ik voor 90km de fiets op ging.
Bert - Remich(1)Het eerste deel van het fietsen ging vlotjes. De eerste 20km zaten er al op na 30min, de volgende 20km gingen even snel voorbij. Maar vanaf toen begon het ware fietsparcous, licht glooiend met af en toe een stevig helling erin en dat tot aan kilometer 80. Het tempo ging drastisch naar beneden, maar ik moest nadien nog een 21km lopen uiteraard. Eten en drinken deed ik ten gepaste tijden om niet zonder energie te vallen. De laatste 10km hadden we weer wat lichtjes wind mee, het tempo ging weer naar de 40km/u. Maar blijkbaar vond de rest dit wat aan de trage kant…
Na zo’n 2u30m op de fiets was het weer tijd voor loopschoenen. Maar voor vertrek, eerst een sanitaire pauze ☻. Vervolgens gingen we nog eens “effkes” 21km weglopen.
Bert - Remich(3)Een afstand dat mijn lichaam sowieso niet gewoon is om af te malen, dus had ik graag een trainingstempo alles aan 1 stuk willen lopen. Met andere woorden een eindtijd van 1u30 zag ik wel zitten. In het begin ging alles vlot en soepel. Geen last van de onderrug, iets wat me in Bilzen wel parten speelde, mogelijks was iets verhogen van het zadel een goed idee geweest. Na 11km begonnen mijn benen het moeilijk te krijgen, er waren toen 47min gepasseerd. 1.5u ging moeilijk worden, maar met voldoende cola gingen we er misschien wel geraken. Ondertussen kwam de zon ook af en toe stralen waardoor de temperatuur voelbaar begon te stijgen.
Uiteindelijk kwam ik binnengelopen op 1u34min10s. Dit maakte een totaaltijd van 4u 35min 09. Een 213de tijd in totaal en de 33ste tijd van mijn leeftijdscategorie.
Dit was het lange werk voor het jaar 2016. Voor de komende zomer gaan we ons volledig focussen op de kortere afstanden.

Bert - Remich_result